What’s happening

17 apr 2022 SEDGE IS CO2-NEUTRAAL

SEDGE wil ervoor zorgen dat de toekomst voor volgende generaties er rooskleuriger uitziet. Maar bijdragen aan een betere toekomst, dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe doe je dat nu precies? En wat maakt echt het verschil?

Doordat onze rietjes gemaakt zijn van de rietsoort grey sedge, heeft de Vietnamese overheid een extra reden om – samen met lokale ondernemers – nieuwe rietvelden aan te leggen. Op die manier steunen we de lokale economie, herstellen we het gebied en beschermen we bedreigde diersoorten. Mooi, toch?

Maar eerlijk is eerlijk: vooraleer onze rietjes in jullie drankjes belanden, hebben ze een lange weg af te leggen. Over land en over zee. Een tocht die onvermijdelijk voor CO2-uitstoot zorgt. En dat gaf ons een jeukend gevoel. Een knellende schoen. Want CO2, daar helpen we onze planeet niet mee vooruit.

Om na te gaan hoe groot onze ecologische voetafdruk nu precies is, gingen we aankloppen bij BOS+. Een Vlaamse non profit organisatie die zich inzet voor meer en beter bos. Of zij ons misschien konden helpen met die vervuilende uitstoot? Jawel! Hoe dan? Door bomen te planten. Bomen die onze CO2 omzetten in O2. Van vuile lucht naar schone lucht. Hoeveel bomen? Wel …

Via  onder andere de Treecological calculator, gemaakt door BOS+ en Ecolife, konden we een grondige analyse maken. Uit de berekening die volgde bleek dat we voor elke verscheepte container vol rietjes in totaal twee ton CO2 uitstoten.

Twee ton CO2. Wat moeten we ons voorstellen bij zo een abstract begrip?

Ter vergelijking: de gemiddelde uitstoot voor één passagier op een ekele vlucht Brussel-New York is ongeveer twee ton.Zo’n 9000 km rijden met een dieselwagen, met een gemiddeld verbruik van 6 liter per 100 km, is ook goed voor twee ton. En om twee ton uitstoot te compenseren, dient SEDGE 110m² bos te planten. Dit staat ongeveer gelijk aan 37 bomen in een net aangeplant bos.

Alleen: een boom planten kost geld. Twee, drie, vijf bomen nog meer. Laat staan een half bos. En toch … Toch vinden we het maar normaal, dat we onze verantwoordelijkheid hierin opnemen. Dat we BOS+ betalen om meer bos en zo ook meer schone lucht te creëren. Dat de rietjes in onze drankjes nog meer betekenis krijgen. Niet alleen om ons jeukend gevoel te verzachten, maar ook om jullie te tonen dat SEDGE het meent. Dat we, als duurzaam bedrijf, écht willen bijdragen aan een betere toekomst voor de generaties na ons. En dat elke keuze – groot of klein – er toe doet.

Wil je nog meer weten over onze samenwerking met BOS+? Bekijk de website van de organisatie of test zelf eens uit hoeveel CO2 je uitstoot wanneer je je verplaatst. Alvast een spoiler: de gemiddelde CO2 – emissie van een Belg bedraagt jaarlijks zo’n 8 ton.

Share:
BLIJF OP DE HOOGTE VAN ACTIES EN PROMOTIES SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Wij respecteren uw privacy. Jouw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.

Bijna van jou