What’s happening

19 mei 2021 Rieten rietjes en de bedreigde Saruskraanvogel

Denk je aan rieten rietjes? Dan leg je niet de link met een kraanvogel.

Toch zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. In Vietnam is de Saruskraanvogel een ‘heilige vogel’, die de zielen van de doden naar de hemel draagt. Het dier behoort al sinds de oudheid tot de meest gerespecteerde diersoorten in Zuidoost-Azië. Ondanks dat de Saruskraanvogel bij wet is beschermd, is de populatie-afname van ongekende grootte. De rieten rietjes van SEDGE helpen deze vogel te beschermen.

Hoe? Dat lees je in deze blog!

Wat maakt de Saruskraanvogel bijzonder?

De Saruskraanvogel is de hoogst vliegende vogel ter wereld, met een grootte van bijna 2 meter. Je herkent een Saruskraanvogel meteen: een rode kop, slank postuur en grijs verendek dat gracieus door de lucht vliegt. En zijn partner? Die laat hij geen moment alleen! Saruskraanvogels blijven de rest van hun leven samen en scheiden nooit. Over echte liefde gesproken.. Het is dan ook niet vreemd dat de Saruskraanvogel, volgens de Vietnamezen, een teken van geluk en liefde is. Daarom is het veelbelovend als je een kraanvogel op je eerste werkdag of voor een reis ziet. Daarentegen ervaar je alleen maar ongeluk in je leven als je het dier doodt of haar eieren eet.

De link tussen boeddha en de Saruskraanvogel

De Saruskraanvogel is meer dan een elegant dier. Volgens een oude legende kreeg de jonge prins Siddhartha (later bekend als Boeddha) een gewonde kraanvogel op zijn voeten. Het was een Saruskraanvogel die met een pijl uit de lucht was geschoten. Hij verzorgde de wond, haalde de pijl uit het dier en gaf het liefde. Een paar dagen later arriveerde zijn neef, Devadatta, bij het paleis. Hij was degene die de kraanvogel uit de lucht had geschoten en beweerde dat de vogel aan hem toebehoorde. Het geschil kwam voor de rechtbank. Daar oordeelde de rechter dat prins Siddhartha de kraanvogel mocht houden. Hij had immers het dier gered. Voor Boeddhisten heeft de Saruskraanvogel nog altijd een speciale betekenis.

De grootste bedreiging voor de Saruskraanvogel

Ondanks dat de Saruskraanvogel zo belangrijk is voor de Vietnamezen, wordt het dier ernstig bedreigd. De belangrijkste reden van de populatie-afname is de menselijke verstoring van de Vietnamese wetlands, het leefgebied van de kraanvogel. Een plek waar ze graag broeden en overwinteren. De natte moerassen zijn door de tijd heen drooggelegd en omgezet in gebied voor intensief agrarisch gebruik zoals rijstvelden. Op het diepste punt bestond de populatie nog maar uit 10 Saruskraanvogels. Een groot probleem dat per direct aangepakt moest worden! Inmiddels is de populatie uitgegroeid tot zeker 600 kraanvogels, mede dankzij initiatieven om deze wetlands te herstellen.

Een rietje met een verhaal

SEDGE is zo’n initiatief dat aan de ene kant het levensonderhoud van de lokale bevolking verbetert en aan de andere kant de Saruskraanvogel beschermt. Hoe? Door het plaatsen van de oorspronkelijke begroeiing: Grey Sedge, oftewel riet! Het gebruik van riet, voor dagelijkse voorwerpen, is een eeuwenoude Vietnamese traditie. Door de productie en de verkoop van rieten rietjes stijgt niet alleen het inkomen van de bevolking, maar wint de Saruskraanvogel ook zijn leefgebied terug. Een duurzame en milieuvriendelijke oplossing, dus!

Natuurlijk kunnen we het niet alleen en is jouw hulp zeker nodig. Ontdek ons hele verhaal op www.sedge.com en neem een kijkje bij onze producten.

Ontdek onze rietjes

Share:
BLIJF OP DE HOOGTE VAN ACTIES EN PROMOTIES SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Wij respecteren uw privacy. Jouw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.

Bijna van jou