De oorsprong van onze rietjes

De Mekong Delta in Vietnam

Vietnam’s Mekong Delta, gelegen ten zuidwesten van het land, wordt gevoed door de Mekongrivier. Deze rivier, de langste in Zuidoost-Azië, splitst zich in 9 zijtakken die in zee uitkomen.
De Vietnamezen noemen de Mekong ook wel de ‘negen-staartige draak’. Als je uitzoomt van de aarde, snap je waarom. De bodem van de Mekong Delta is zeer vruchtbaar en de omgeving kenmerkt zich door een web van irrigatie -en afvoersystemen.

Door de geschiedenis heen zijn deze moerassen de perfecte leefomgeving geweest voor verschillende planten- en diersoorten, waaronder het riet ‘grijze zegge’. Maar door de opkomst van de kunststofindustrie is de vraag naar producten van riet drastisch gedaald.
Gevolg? De rietvelden werden schaarser en schaarser.
Een reden voor de Vietnamese overheid om, samen met lokale ondernemers en ngo’s, nieuwe rietvelden aan te leggen!

Op die manier herstellen we het gebied in ere en beschermen we bedreigde diersoorten, zoals de Saruskraanvogels, die in deze rietvelden broeden en overwinteren.

Van natuurlijke grondstof,
tot eindproduct

 • prdt-mnl-des-img-1
  Manueel geoogst
  door lokale landbouwers
 • prdt-mnl-des-img-2
  Op specifieke lengtes
  gesneden
 • prdt-mnl-des-img-3
  Grondig schoongemaakt
  van binnen en buiten
 • 104828353_290566705648349_4574185830310862498_o-e1626120776753
  Gedesinfecteerd
  met zout water
 • 105833596_290566805648339_225048677578879880_o-2
  Luchtgedroogd
  in een droogoven
 • FB_IMG_1601969314473-2
  Gerevitaliseerd
  in open lucht
 • prdt-mnl-des-img-7
  antibacterieel behandeld
  met UV licht
 • prdt-mnl-des-img-8
  gecontroleerd op kwaliteit

Een ode aan Vietnamese tradities

Eeuwenlang heeft riet een grote rol gespeeld in de ontplooiing van Vietnam. Langs de oevers van de Mekong Rivier bouwde de bevolking hun dorpen om riet te verbouwen, te oogsten en te weven. Deze ambacht werd generatie op generatie met trots doorgegeven. Voor de Vietnamese bevolking was het daardoor mogelijk om op een duurzame manier in hun levensonderhoud te voorzien. Maar toen kwam er plastic. En de Vietnamese tradities, met zijn geweven manden en matten, verdwenen naar de achtergrond. Zonde!

Door een innige samenwerking met onze Vietnamese partners blazen we deze landbouwvorm nieuw leven in en steunen we de lokale economie op een duurzame manier. We brengen een ode aan het riet en daarmee aan de geschiedenis en cultuur van Vietnam.

Ga jij met ons de uitdaging aan?

SEDGE wil bijdragen aan een betere toekomst voor komende generaties.
We willen bewustzijn creëren bij de consument rondom ecologie en andere facetten van de natuur. Elke keuze – groot of klein – doet ertoe.
Ons verhaal start met een rietje.
Op de lange termijn willen we dat de cirkel rond is. We gebruiken en verzorgen de rietvelden niet alleen, maar ook door de rietjes te composteren helpen we de ecologische kringloop.

Daarnaast is het ons doel om een positieve rol te spelen in de ontwikkeling van een duurzame samenleving en behoud van Vietnamese tradities. Winst voor lokale boeren, natuur en de maatschappij. Dat is wat ons drijft!

Bovendien streven we als organisatie naar stabiele en langdurige relaties tussen gelijke partners, want zij geven ons de mogelijkheid om te doen waar we van houden. Samen staan we sterker.

SEDGE_Short_Drinks
SHORT DRINKS
15cm
height
SEDGE_Long_Drinks
LONG DRINKS
20cm
height
SEDGE_Bottled_Drinks
BOTTLED DRINKS
25cm
height
BLIJF OP DE HOOGTE VAN ACTIES EN PROMOTIES SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Wij respecteren uw privacy. Jouw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.

Bijna van jou