What’s happening

06 okt 2021 Hoe wordt een rietje van riet gemaakt?

Rieten rietjes van Sedge zijn het perfecte, milieuvriendelijke en 100% composteerbare alternatief voor plastic rietjes voor eenmalig gebruik. Met de ban op ‘single use plastic’ die in voege ging op 3 juli 2021, moeten Europese horeca uitbaters op zoek naar een volwaardig alternatief voor plastic rietjes. Een rietje van riet is de ideale vervanger! Dezelfde stevigheid van een plastic rietje, maar zonder negatieve impact op het milieu.

Hoe wordt een rietje van riet eigenlijk gemaakt om zijn stevigheid te verkrijgen en behouden? Je ontdekt het in deze blog!

Stap 1 – Riet laten groeien

Zonder riet, geen rietjes natuurlijk. De eerste stap in het productieproces is dus riet laten groeien! Het riet waarvan de rietjes van Sedge worden gemaakt, groeit langs de Mekong Delta in Vietnam. Want riet heeft veel water nodig om te groeien. Wanneer het riet volgroeid is, en ongeveer een lengte van één tot drie meter heeft bereikt, wordt deze manueel geoogst door lokale landbouwers.

Stap 2 – Op lengte snijden en kuisen

Na het oogsten wordt het riet op lengte gesneden. Voor Sedge zijn dat drie verschillende lengtes: 15cm voor Short drink rietjes, 20cm voor Long drink rietjes, 25cm voor Bottled drink rietjes. De volgende stap is het proper maken van de rietjes, langs binnen en langs buiten. Zonder het gebruik van chemicaliën! 

Stap 3 – Desinfecteren met zout

Na het proper maken worden de rietjes gedesinfecteerd met een speciale oplossing van water en zout. Zout is een heel effectieve en 100% natuurlijke manier om bacteriën te doden en te verwijderen. Daarom pekelen mensen ook vlees met zout bijvoorbeeld.

Stap 4 – Drogen in een droogoven

Na een zoutwaterbad moeten de rietjes hun stevigheid terugkrijgen. Tijdens het droogproces wordt al het intern aanwezige vocht aan de rietjes onttrokken. Zo kunnen ze voor lange tijd bewaard worden zonder dat er allerhande schimmels ontwikkelen ten gevolge van omgevings situaties bij transport en opslag. 

Het drogen gebeurt in een droogoven waar de rietjes aan de lucht gedroogd worden bij een constante temperatuur van ongeveer 60°C.

Stap 5 – Revitaliseren in open lucht

Na het droogproces worden de rietjes vervolgens blootgesteld aan de open lucht. 

Hier kunnen ze langzaam afkoelen na het drogen waardoor ze hun natuurlijke eigenschappen beter behouden en het laatste vocht dat aanwezig is kan verdampen

Stap 6 – Antibacteriële behandeling met UV licht

Als laatste stap in het productieproces, krijgen de rietjes van riet nog een allerlaatste antibacteriële behandeling met UV licht. Hoewel UV licht heel schadelijk is voor de huid, heeft het wel de goede kwaliteit om bacteriën en micro-organismen te doden. In moderne ziekenhuizen gebruiken ze zelfs al robots die met UV-licht operatiekamers desinfecteren.

Stap 7 – Kwaliteitscontrole

Misschien wel onze favoriete stap, want hoe moeten we een kwaliteitscontrole uitvoeren bij rietjes van riet? Door ze te gebruiken in een cocktail of mocktail natuurlijk! 😉 

Wij hechten ontzettend veel belang aan kwaliteit. Zodra een batch nieuwe rietjes aan onze eisen voldoet, worden ze verpakt en klaargemaakt om te verdelen bij horecazaken en bij jou thuis. 

En zo worden onze rietjes van riet gemaakt!

Ontdek al onze rietjes voor thuisgebruik:

Share:
BLIJF OP DE HOOGTE VAN ACTIES EN PROMOTIES SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Wij respecteren uw privacy. Jouw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.

Bijna van jou